Nieuws

Een horeca-zaak opzetten? Vier tips van dingen waar je op moet letten

Ga jij een restaurant, bar of ho(s)tel beginnen? Wat leuk. Uiteraard is er ontzettend veel waar je op moet letten. In dit artikel helpen we je op weg met een viertal tips.

1. Begin met concurrentieanalyse

Je hebt waarschijnlijk al een idee in je hoofd van wat je wil doen. Super natuurlijk! Maar is daar ook behoefte aan vanuit de markt? Of wordt de behoefte die er bestaat al in voldoende mate bevredigd door bestaande horeca-ondernemers?

Een handige manier om dit aan te pakken is om een indeling te maken naar type horeca-gelegenheid op een as en de prijsstelling op een andere as. Wil je bijvoorbeeld een Thais restaurant starten? Dan kun je op een as een vergelijking maken waarin je andere Thaise restaurants meeneemt – of wat breder: alle Aziatische restaurants. Op de andere as verdeel je de andere Aziatische restaurants in verschillende prijsklassen.

2. Maak vervolgens een SWOT-analyse

Naast de concurrentieanalyse kan het een goed idee zijn om een SWOT-analyse te maken. De letters SWOT staan voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Het mooie van een SWOT-analyse is dat het de interne zaken (de Strengths & Weaknesses) koppelt aan externe zaken (Opportunities & Threats). Zo heb je op een as positieve en negatieve zaken en op de andere as interne en externe zaken. Dit is een perfecte manier om te kijken of het idee dat je in je hoofd hebt inderdaad ook een goed idee is.

3. Zorg voor een goed design

Alles valt of staat bij de inrichting van je zaak. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je design de wow-factor heeft. Het kan aan te raden zijn hiervoor een bureau in de arm te nemen. Uiteraard is dit vaak duur. Daarom is het belangrijk dit in je financiële planning mee te nemen (zie ook punt vier).

Naast dat je wil dat je horeca-zaak mooi is, moet het ook passen bij wat mensen verwachten bij het type zaak dat je wil starten. Het kan daarom goed zijn om eens bij vergelijkbare zaken te gaan kijken om te zien hoe zij dingen hebben aangepakt. Ook kun je met potentiële klanten in gesprek gaan om te vragen wat zij van een horecazaak als de jouwe verwachten.

4. Maak een financiële planning

Zorg dat je een alomvattende financiële planning maakt. Neem hier alles in mee. En dit gaat heel ver.

Wil je bijvoorbeeld dingen to go mee kunnen geven aan klanten? Hou dan bijvoorbeeld ook rekening met de papieren tasjes die je dient in te kopen. Of wil je liever plastic tasjes? Of wil je allebei? Als je twijfelt wat voor type tasjes je wil, neem dan allebei mee in je financiële planning.

Heb je verder verpakkingspapier nodig om het eten of drinken in te doen voor je het in het plastic of papieren tasje stopt?

Er zijn tal van zaken waar je verder rekening mee dient te houden. Kijk daarom bijvoorbeeld eens op deze webshop voor ideeën van zaken waar je allemaal rekening mee dient te houden bij het maken van een financiële planning

Similar Posts