Nieuws

De opkomst van de maaltijdbox in Nederland

Belangrijke en relevante trends voor de Nederlandse horeca zijn de manier waarop mensen eten. Waar vroeger vaak de huismoeder 7 dagen per week verantwoordelijk was voor de avondmaaltijd, is dat nu volledig anders. We halen steeds vaker een maaltijd af, laten iets bezorgen, of we kiezen voor een maaltijdbox. In deze blog staan we stil bij deze laatste trend van de foodbox. 

Wat is nu precies een maaltijdbox?

Een maaltijdbox is een box met daarin alle ingrediënten voor minimaal 3 maaltijden in de week. De box wordt geleverd met handige recepten die de consument gemakkelijk kan opvolgen. Alleen kleine onderdelen als peper, zout, olijfolie of boter moet je zelf in huis hebben. Voor de rest zorgt de maaltijdbox. Bij de meeste aanbieders kan je kiezen uit zo’n 10 – 20 recepten per week. De maaltijdboxen worden daarom steeds persoonlijker. 

Welke aanbieders zijn er allemaal?

In Nederland zijn er flink wat aanbieders. De meest bekende boxen zijn die van HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu, Willem&Drees, Ekomenu en Albert Heijn. HelloFresh is veruit marktleider, en bedient samen met Marley Spoon het grote gros. De Allerhande Box is met name in trek bij consumenten die hun overige boodschappen ook al bij de AH doen. Ekomenu richt zich op het segment dat een persoonlijke maaltijd wil, dat is afgestemd op individuele voorkeuren. Willem&Drees mikt op het “groene” segment, mensen die graag 100% biologisch eten met producten vers van het land. De Familiebox tenslotte is een box die zich volledig focust op de gezinnen met jonge kinderen. 

Wat zijn de laatste trends in maaltijdbox-land?

De maaltijdbox is al weer flink wat jaren actief in Nederland. Toch zijn er nog allerlei ontwikkelingen te noemen. Met name de keuze in recepten is de laatste jaren flink gegroeid. Bij Marley Spoon kies je tegenwoordig uit liefst 20 recepten per week. Een andere trend is dat de boxen steeds persoonlijker worden. Eet je graag koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch, zonder gluten of liever geen lactose? Dan is er vaak wel een box op maat te vinden. 

Maaltijdbox duurzamer dan de supermarkt?

Een ander voordeel van de foodbox is dat het duurzamer is dan de supermarkt. Dat komt omdat de ingrediënten in precies de juiste hoeveelheid worden meegeleverd. Heb je spaghetti of kidneybonen nodig? Dan worden deze precies in de benodigde hoeveelheid geleverd. Het gevolg? Je hoeft veel minder weg te gooien. Op die manier is er veel minder sprake van voedselverspilling wat weer goed is voor het milieu! 

Similar Posts