Eten

Met de sous vide techniek kook je als een chefkok!

Wil jij graag je kookkunsten naar een hoger niveau tillen? Dan moet je zeker de sous vide technieken gaan toepassen in eigen keuken. Sous vide koken berust op het principe van het zeer langzaam garen van voedingsmiddelen in een bak met warm water. Je kunt het met zowel groenten als vlees en zelfs zoete desserts doen, want niks komt daadwerkelijk in contact met het water. Je verpakt namelijk datgene wat je wilt verwarmen of garen in een plastic zak en trekt deze volledig vacuüm. Zo kan er niks uit, maar ook niks in, en dat is precies waarom zoveel mensen fan zijn van sous vide koken.

Met sous vide koken behoud je de smaakstoffen

Iedereen weet dat wanneer je groenten kookt ze vaal van kleur worden en veel van hun smaak verliezen. Je ziet het letterlijk aan het water, dat geregeld groen kleurt van een portie groenten. Zonde natuurlijk, maar een sous vide bak biedt de oplossing. Als je namelijk je groenten vacuüm verpakt en in de bak met warm water langzaam gaart, blijven alle smaakstoffen behouden. Ze kunnen immers letterlijk niet ontsnappen uit de zak, en blijven dus in de groenten zitten.

Hetzelfde geldt voor vlees. Vlees op een lekkere manier bereiden is misschien wel de belangrijkste reden dat mensen sous vide koken willen proberen. Een lekkere biefstuk smaakt namelijk het beste als alle smaakstoffen nog in het vlees zitten, en dat lukt je nooit als je hem in de pan bakt.

Hoe begin ik met sous vide koken?

Als jij graag wilt beginnen met sous vide koken dan heb je daar natuurlijk allereerst de sous vide bak voor nodig. Je kunt natuurlijk gerust zelf een bak met water opwarmen, maar het is echt onmogelijk om deze op een constante temperatuur te houden. Beter kies je voor een bak die het automatisch voor je reguleert, want die hoef je enkel in te stellen op de juiste temperatuur. Het enige wat je hoeft te doen is je eten te kruiden, het vacuüm te verpakken en de bak het werk laten doen.

Daarvoor heb je natuurlijk de plastic zakken nodig en een apparaatje waarmee je ze vacuüm trekt. Deze zijn lang niet zo duur als je zou denken, zeker de zakken zelf niet. Als laatste kun je overwegen om zogeheten thermische isolatieballen aan te schaffen. Deze zorgen ervoor dat het water vrijwel niet verdampt. Ze houden de warmte namelijk ontzettend goed vast, wat vooral handig is als je gerechten heel langzaam wilt garen, bijvoorbeeld in maar liefst 24 uur tijd.

Wat te doen met de smoking gun?

Als jij helemaal fan bent van de sous vide kooktechniek dan wordt je vast ook enthousiast van de zogeheten smoking gun. Daarmee kun je gerechten die je in de sous vide bak hebt bereid een extra rooksmaak geven. Dat is immers wat sommige mensen bij vlees missen, aangezien het niet in de pan of bijvoorbeeld op de barbecue wordt bereid. Gelukkig kun je dat heel gemakkelijk oplossen door een smoking gun te gebruiken, en ook deze is een stuk betaalbaarder dan je waarschijnlijk denkt!

Similar Posts