Drank

Dit moet je weten over port

Weet jij al alles over port? Er zijn veel mensen die dit drankje liever overslaan, omdat er niet voldoende kennis over is. Echter is het een wijn die niet mag ontbreken in jouw assortiment. Doordat de wijn wel steeds populairder wordt, zijn er veel winkels die deze aanbieden in het assortiment. Een van de winkels waar je dan kunt gaan kijken is Flesjewijn.com. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten over port en welke soorten zijn er? Onderstaande informatie kan jou op weg helpen, zodat je zelf een keuze kunt gaan maken. 

De eisen voor een goede port 

Port wordt ook wel portwijn genoemd. Het is een versterkte wijn uit Portugal, waarbij het alcoholgehalte aanzienlijk hoger ligt dan bij andere flessen wijn. De meeste soorten hebben namelijk een alcoholgehalte tussen de 18 en 20 procent. Als je in Europa gaat kijken voor een fles, mogen alleen de producten uit Portugal port worden genoemd. Daarbij moet de drank van druiven uit de Dourovallei gemaakt zijn. Er zitten dus veel eisen aan vast om een goede port te kunnen maken en te verkopen. Daarom moet je ook goed op gaan letten dat je de juiste producten in handen hebt om te kunnen genieten. 

De zoete smaak van de wijn bereiken 

Je herkent de smaak van een goede port meteen. Het is een heerlijk zoetige wijn, waardoor het ook ideaal is als dessertwijn. Om deze smaak te krijgen, wordt de mutage-techniek gebruikt. Dit houdt in dat er extra alcohol aan de wijn wordt toegevoegd, zodat het gistingsproces vroegtijdig zal stoppen. Er blijven daarom suikers achter in de wijn, die normaal gesproken volledig verdwijnen. Door de toevoeging van extra alcohol komt het alcoholpercentage dus ook veel hoger te liggen dan de wijnen die je in de supermarkt kunt kopen. 

Meerdere soorten port 

Er zijn veel soorten te vinden. De bekendste soorten zijn Ruby en Tawny. Echter heb je ook nog vintage, witte en rosé port. Ruby wordt het meeste verkocht in de winkels. Dit is een jonge soort, welke maximaal drie jaar in het vat heeft gezeten. Het is een mix van verschillende druivensoorten uit meerdere jaren. Hierdoor wordt de smaak fruitig en niet zwaar. De Tawny rijpt langer en is daarom ook dieper en rijker van smaak. Deze herken je aan het nummer op de fles, welke het aantal jaren aangeeft. Deze is voornamelijk favoriet door de smaak van karamel. 

De keuze voor jouw wijn 

Bij het kiezen van een goede port van Flesjewijn.com moet je naar jouw eigen smaak gaan kijken. Je kunt je daarom het beste eerst verdiepen in de verschillende soorten en de smaken die erbij komen kijken, zodat je op basis hiervan een keuze kunt maken. Als je echt iets exclusiefs wilt hebben, zul je er wel een groot budget voor moeten hebben. Voor speciale gelegenheden kan dit wel een uitgelezen kans zijn. Als je dit nog nooit hebt gedronken kun je op je gemak gaan bepalen welke de beste wijn gaat zijn. 

Similar Posts