Drank

Soorten witte wijnen, zoals een Portugese witte wijn

Wijnen. De een houdt er erg van, terwijl de ander er het liefst niks van binnenkrijgt. Toch is het onder de meeste mensen niet meer te missen. Een lekker wijntje op het terras of wanneer je na een lange dag thuis komt even tot rust komen met een wijntje. Je hebt ze in veel verschillende soorten smaken, geuren en kleuren. De een drinkt liever een Portugese witte wijn, terwijl de ander het liefste gaat voor een rode wijn. Maar welke soorten Portugese witte wijn zijn er? En wat zijn de verschillen precies tussen een witte- en een rode wijn? 

Waar komt de wijn vandaan?

De meeste wijnliefhebbers herkennen het gelijk. Een Portugese wijn. Zo herkennen de witte wijndrinkers ook gelijk de Portugese witte wijn. De Portugese wijnen worden, zoals het woord het al aangeeft, in Portugal gemaakt. De druiven, waarmee de wijn gemaakt wordt, komen uit de wijngebieden. In Portugal liggen verschillende wijngebieden. In Portugal heb je ongeveer 250 verschillende druivensoorten. Door deze druivensoorten kunnen ze ook wijn maken. Deze wijn wordt op een unieke manier gemaakt, waardoor de echte wijnliefhebbers bijvoorbeeld de verschillende soorten Portugese witte wijn herkennen. 

Welke soorten Portugese witte wijn zijn er?

Zoals hierboven genoemd heb je verschillende soorten wijnen. Binnen de Portugese wijnen heb je bijvoorbeeld Portugese witte wijn, maar ook Portugese rode wijn. Van de Portugese witte wijn heb je een aantal favorieten, zo lees je hierna de top 3 favorieten. Als eerste heb je de Mira do O Arinto. Dit is een Portugese witte wijn die een ruikt naar witte bloemen, kruiden en specerijen en citrus. Het is een erg frisse wijn. 

Naast deze Portugese witte wijn heb je ook nog de Quinta Maria Izabel White DOC Douro. Dit is een ook een frisse wijn, maar heeft daarnaast ook een krachtig fruitige smaak. Als derde en tevens laatste van de top 3 heb je Luis Pato Vinhas Velhas Branco. Dit is een intense jonge Portugese wijn. Hij heeft geuren van witte bloemen, perensiroop en appel. Deze wijn is erg origineel en lekker.

Wat is het verschil met de rode wijn?

Om te beginnen is natuurlijk de kleur een groot verschil. De Portugese wijn is licht van kleur, terwijl de Portugese rode wijn donkerrood is. De wijnen worden aangeraden bij bijvoorbeeld verschillend soort eten. Zo wordt de rode wijn bijvoorbeeld vaak aangeraden met een stuk vlees en wordt dan op kamertemperatuur gedronken. Terwijl een witte wijn dan weer lekker kan zijn bij het dessert. Hoewel je zou denken dat een witte wijn van witte druiven wordt gemaakt is dit niet zo. Het kan ook zeker met blauwe druiven gemaakt worden, hierbij wordt dan de schil verwijdert, waardoor er geen rode kleur meer aanwezig kan zijn. Portugese wijn kan dus van witte- als blauwe druiven gemaakt worden. Ook bij de witte druiven wordt de schil weggehaald en wordt er gebruikgemaakt van de binnenkant voor het sap. Dus voor zowel witte- als rode wijn worden dezelfde druiven gebruikt.

Similar Posts