Cursus Drank Tips

Het perfecte wijncadeau

Een goed cadeau geven kan nog best lastig zijn. Geef je iemand bloemen, neem je ze mee uit eten? Geef je iemand een paardenrit op het strand, of een boek wat ze al heel lang willen? Die dingen lukken me meestal wel, maar iets waar ik nog steeds mee worstel is een goede wijn als cadeau. Het is nog lastiger dan een etentje, want bij een etentje kan die persoon zelf kiezen. Gelukkig is er zoiets als een wijndoos, waarbij de wijn of wijnen die je kiest in ieder geval mooi verpakt worden. Maar hoe kies je nu de perfecte wijn voor iemand anders, als cadeau?

Vinificatie

Wijn bestaat al ontzettend lang, en wordt ook al ontzettend lang met veel zorg en liefde gemaakt door allerlei wijnboeren van over de hele wereld. Hierdoor heb je veel verschillende soorten en smaken. Zelfs in het vinificatie proces (het maakproces van wijn) worden keuzes gemaakt die de smaak van de wijn nogal beinvloeden. Rode wijn en rose worden van blauwe druiven gemaakt, met het grootste verschil dat bij rose de schil van de druif veel eerder verwijderd wordt. De schil geeft de dieprode kleur en de diepe smaak af waar rode wijn zo bekend om staat, en dit is waarom rose lichter is in zowel smaak als kleur. Witte wijn kan van zowel blauwe als witte druiven gemaakt worden; alleen het sap van de druif wordt gebruikt bij witte wijn, niet de schil.

Verrassing!

Voor het geven van echt goede cadeaus is het belangrijk om een taboe te doorbreken: je mag vragen stellen aan de persoon wie je een cadeau geeft. Het is oke om te vragen wat voor soort restaurant iemand graag eet, wat voor bloemen ze lekker vinden. Misschien hoef je het niet direct voor de gelegenheid te vragen, maar het gevoel van verrassing is wat mij betreft minder belangrijk dan dat de ontvanger het ook echt lekker en/of leuk vindt. Hierom, vraag in de loop der tijd vooral aan iemand: wat voor soort wijn vindt je lekker? Krachtig, fris, licht of vol? Rose, rood of wit? Welke regio’s hebben ze al uitgeprobeerd, en welke soorten wijn willen ze graag een keer proberen?

Een goede wijn voor iemand uitkiezen is dus eigenlijk best simpel: kies iets wat hen blij maakt, iets wat hen verrast, en het liefst nog allebei. Geven gaat om het gebaar, dus kies een lekkere wijn en geniet er vooral samen van. Succes!

Similar Posts