Nieuws

Een hotel beginnen: wat komt erbij kijken?

hotelinrichting

De één droomt er al van kinds af aan van om een eigen café, restaurant of wellicht een bed&breakfast te beginnen. De ander pakt het liever nog groter aan en start een eigen hotel. Ervoor zorgen dat je gasten niets tekort komen en de ontspanning krijgen waar ze naar op zoek gaan: daar ben jij voor in de wieg gelegd. Maar bij het starten van je eigen hotel komt natuurlijk wel een hoop kijken en dan hebben we het nog niet eens over zaken als de hotelinrichting en het vinden van personeel. In deze blog zetten we voor je op een rijtje waar je allemaal rekening mee zult moeten houden.

Een geschikt pand vinden

Hier heb je ongetwijfeld allang over nagedacht. Misschien fiets je regelmatig langs dat ene prachtige pand dat al zo lang leegstaat. Of misschien weet je in elk geval al precies op welke locatie je je restaurant wilt openen. Dit is in ieder geval iets om goed over na te denken. Een plekje midden in het centrum garandeert je de nodige bezoekers, maar betekent ook een hoge huurprijs. En het tegenovergestelde is natuurlijk het geval wanneer je je in een buitenwijk vestigt.

Inschrijven bij de KvK

Een geschikt pand vinden is alleen al belangrijk omdat het een voorwaarde is om je bedrijf te kunnen inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is op zijn beurt weer van belang omdat je hiermee ook de Belastingdienst op de hoogte stelt van je nieuwe bedrijf. Je ontvangt als gevolg van je KvK-inschrijving een uniek KvK-nummer een een btw-nummer.

De benodigde vergunningen aanvragen

Een horecazaak, zoals een hotel, beginnen kan niet zomaar. Je hebt hiervoor diverse vergunningen nodig. Denk hierbij aan een exploitatievergunning voor het runnen van een horecabedrijf en een drankvergunning. Voor beide vergunningen geldt dat je deze bij de gemeente waarin je je hotel opent kunt aanvragen. Daarnaast kan het zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt, wanneer je wilt gaan (ver)bouwen of renoveren. Dit geldt ook wanneer je van plan bent reclame op het pand aan te brengen. Bovendien zul je moeten uitzoeken of je een terrasvergunning moet aanvragen.

Inschrijven bij de NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert horecaondernemers op de naleving van regels met betrekking tot hygiëne en voedselveiligheid. Als hoteluitbater kun je dan ook zo nu en dan een controle van de NVWA verwachten. Bij de oprichting van je hotel dien je je daarom in te schrijven in een register van de NVWA.

Verder zijn er natuurlijk nog talloze andere regels om rekening mee te houden. Veel daarvan verschillen per gemeente. Doe dus altijd navraag bij de gemeente en eventueel de Kamer van Koophandel om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet!

Similar Posts