Keuken

Het verschil tussen een elektrische oven en een heteluchtoven

We hebben allemaal wel eens van deze verschillende typen ovens gehoord: een elektrische oven en een heteluchtoven. De kans is ook erg groot dat jij zelf een van deze twee ovens in de keuken hebt staan. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee ovens? Daar willen we je in deze blog graag meer over vertellen, dus lees vooral verder!

De heteluchtoven

Het grootste verschil tussen een elektrische oven en een heteluchtoven is dat een heteluchtoven ingebouwde ventilatoren heeft. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht gelijkmatig rond de gehele oven wordt geblazen. Het voordeel hiervan is dat de warmte ook echt overal komt, waardoor je niet te maken hebt met plekken die veel meer verhit worden dan andere plekken. De hitte komt dus overal, maar het is wel aan te raden om schalen te gebruiken waarvan de randen niet te hoog zijn. Als de randen van een schaal namelijk te hoog zijn, dan wordt het lastiger voor de warme lucht om de binnenkant van de schaal te bereiken. Je kunt dan als gevolg krijgen dat het gerecht op bepaalde plekken gaar is en op andere plekken niet. Een ander voordeel van de heteluchtoven is dat de gerechten vrij snel gaar zijn, waardoor het gerecht dus sneller klaar kan zijn dan de tijd die wordt aanbevolen op de verpakking.

De elektrische oven

Een elektrische oven werkt dus anders dan een heteluchtoven. Bij een elektrische oven komt de warmte namelijk vooral van onder. De lucht wordt dus niet overal zo gelijkmatig rond geblazen als bij een heteluchtoven. Je kunt verwachten dat daarom bepaalde plekken meer verhit worden dan andere plekken. Dit heeft ook zo zijn voordelen, want bij het bakken van taarten en koeken kan dit juist beter zijn! Kortom, het is zeker aan te raden om hier aandacht aan te besteden.

Waar rekening mee houden

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij een heteluchtoven en een elektrische oven. Zo verwarmt een heteluchtoven in het algemeen sneller voor en worden de producten snel gaar. Dit betekent dus dat je erg alert moet zijn. Check de gerechten dus tussendoor goed na. Bij een elektrische oven moet je er rekening mee houden dat het beter is om de rekken naar het midden te schuiven. Zo komt de oven namelijk het beste tot zijn recht, omdat de warmte van onder komt. Zo kun je de gerechten dus alsnog vrij gelijkmatig laten bakken.

 

Similar Posts