Woning

Hoe voorkom je legionellabesmetting in je huis?

legionella adviesbureau

Een legionellabesmetting is een gevaarlijke bacteriële infectie die leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. De bacterie wordt verspreid via kleine druppeltjes water die ingeademd worden. Het meest bekende voorbeeld van een uitbraak was in 1999 in de Westfriese Flora. Een plantenbeurs waar 32 mensen het leven lieten en meer dan 200 mensen ernstig ziek werden. In deze blog geven wij je je praktische tips hoe je een legionellabesmetting in je huis voorkomt.

Legionella adviesbureau

Een legionellabesmetting voorkomen is beter dan genezen en daarom is het erg belangrijk om te weten hoe je dit voorkomt. We geven je hieronder een aantal goede tips, maar het is altijd raadzaam om een legionella adviesbureau in te schakelen om jou te helpen. Zij weten precies wat ze doen en waar je jouw woning kunnen verbeteren om besmetting te voorkomen.

Reinig en ontkalk regelmatig je douche en kraan

Legionella voelt zich thuis in warm, stilstaand water. De perfecte broedplaats ontstaat als er kalk of vuil in de hoeken van de douchecabine blijft zitten of op andere plekken in de badkamer.  Zorg dus voor regelmatig onderhoud en schoonmaak of laat de schoonmaker hier extra op letten.

legionella adviesbureau

Zorg voor een goedwerkende boiler

De temperatuur in je boiler moet minstens 60 graden Celsius zijn om legionella te voorkomen. Deze temperatuurregeling is wettelijk verplicht voor alle instanties en bedrijven. Thuis wordt het niet gecontroleerd, maar de kans op besmetting is wel aanwezig. Laat daarom in ieder geval elk jaar je boiler controleren om te voorkomen dat legionella zich nestelt.

Laat leidingen leggen door erkende bedrijven

Als leidingen niet goed aangelegd zijn, kan een installatiefout al gauw leiden tot een broedplaats voor legionella. Een erkende installateur of legionella adviesbureau weet waar op gelet moet worden bij het installeren van de leidingen en kan je ook verder adviseren over legionellapreventie.

Gebruik de douche en kraan op regelmatige basis

Als je de kraan of douche langere tijd niet hebt gebruikt, ontstaat er stilstaand water. Het is mogelijk dat legionella zich hierin verspreid. Daarom is het aan te raden om alle kranen en douches in huis regelmatig open te draaien. Laat het water ongeveer 2 minuten lopen, hierdoor komen eventuele legionellabacteriën geen kans te krijgen.

Zorg voor een juiste temperatuur in je zwembad of bubbelbad

Het zwembad of bubbelbad is een heerlijke plek om te ontspannen, maar is soms ook gevaarlijk in verband met legionella. Een verkeerde temperatuur in het water zorgt ervoor dat legionellabacterie zich verspreidt. Zorg dus voor de juiste temperatuur tussen 25 en 30 graden Celsius en laat het water regelmatig controleren door een professional.

Deze tips zijn over het algemeen makkelijk uitvoerbaar en zorgen dat je veilig gebruikmaakt van je waterinstallatie. Het voorkomen van een besmetting is beter dan genezen. Zeker als je weet hoe gevaarlijk een legionellabesmetting is. Zorg voor voldoende hygiëne en onderhoud in en rondom je huis.